Siguranţa în şcoli rămâne o prioritate a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba

Poliţiştii din Alba vor intensifica activităţile pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar, precum şi pentru eficientizarea măsurilor necesare asigurării bunei desfăşurări a procesului instructiv-educativ.

ipj2În conformitate cu Planul de Acţiune al Poliţiei Române, aplicabil la nivel naţional, în perioada 9 – 13 mai a.c., în judeţul Alba vor fi intensificate activităţile pentru asigurarea unui climat de siguranţă în incinta şi în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Astfel, poliţiştii de la compartimentul de analiză şi prevenirea criminalităţii, împreună cu poliţiştii de proximitate şi cei de la rutieră, vor continua întâlnirile informativ – preventive cu elevii, iar echipaje de poliţie vor fi  prezente zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor.

De asemenea, vor fi intensificate patrulările în zona şcolilor, atât pe parcursul orelor de curs, cât şi în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport care sunt frecventate de un număr mare de copii.

Poliţiştii de la rutieră vor continua să fie prezenţi în apropierea şcolilor, în zonele cu trafic aglomerat, pentru fluidizarea circulaţiei şi prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicaţi elevii.

Totodată, vor fi efectuate controale privind respectarea prevederilor Legii nr. 333 din 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor precum şi în ceea ce priveşte modul de acces în incinta şcolilor şi executarea pazei.

Pentru prevenirea evenimentelor negative, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă:

Copiilor:

– Alegeţi-vă cu grijă prietenii! Păstraţi-vă calmul când discutaţi în contradictoriu şi nu recurgeţi niciodată la violenţă pentru a vă impune părerile!
– Aveţi grijă de lucrurile personale şi de bunurile şcolii! Nu umblaţi cu lucrurile colegilor fără acordul lor şi nu le ascundeţi, nici măcar în joacă!
– Păstraţi liniştea şi curăţenia în şcoală, nu alergaţi pe scări şi nu vă împingeţi colegii în pauze! Protejaţi elevii mai mici şi ajutaţi-i să se simtă în siguranţă!
– În timpul pauzelor, nu părăsiţi incinta şcolii sau curtea unităţii de învăţământ!
– Semnalaţi profesorilor prezenţa unor străini în şcoală sau în curte!
– Sunaţi la 112 dacă sunteţi în pericol sau martorul unei infracţiuni!
– Respectaţi regulile de circulaţie şi nu alergaţi pe trecerile de pietoni!
– Evitaţi zonele slab iluminate sau mai puţin circulate atunci când vă fixaţi un traseu pentru şcoală şi nu întârziaţi pe drum! Alegeţi să parcurgeţi acest drum împreună cu alţi colegi, mai ales dacă la ieşirea de la ore este seară!

Părinţilor:

– Încurajaţi-vă copilul să vă povestească ce prieteni are, cu ce probleme se confruntă şi cum îşi petrece timpul liber!
– Petreceţi cât mai mult timp împreună şi fiţi dumneavoastră înşivă un bun exemplu!
– Implicaţi-l în activităţi sportive sau artistice, în funcţie de aptitudini! Nu îl lăsaţi să petreacă prea multe ore în faţa calculatorului şi nu-i permiteţi să stea seara, afară, până la ore târzii! (Z.U.)

Biroul de presă al IPJ Alba

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*